Изследователи от университета в Синсинати в САЩ откриха, че резервоарите на

...
Изследователи от университета в Синсинати в САЩ откриха, че резервоарите на
Коментари Харесай

Токсични вещества в резервоарите на Тикал вероятно са повлияли отрицателно на здравето на маите

Изследователи от университета в Синсинати в Съединени американски щати откриха, че резервоарите на античния град Тикал най-вероятно са били нечисти с високи равнища на разнообразни токсични субстанции. Това от своя страна е повлияло негативно на популацията на маите и в интервал на суша е принудило хората да го изоставен.

За да доближат до това умозаключение, учените са проучили проби от утайки в четирите съществени резервоара на Тикал. В два резервоара са били открити високи концентрации на живак, свързани с интервала от 600 до 900 година от нашата епоха, като в някои проби наличието на токсични метали било няколко пъти по-високо от безвредното равнище за прясна вода. Източникът на живак може да бъдат бои, които маите необятно са употребявали за украса, архитектурни орнаменти, както и за ритуални цели.

Маите са пили вода, която съдържа освен живак, само че и високи концентрации на фосфати, които попадали в резервоарите дружно с питателните боклуци и фекалиите, добавя БГНЕС. Органичното замърсяване е довело до напредък на цианобактерии (синьо-зелени водорасли), които отделят евентуално смъртоносни отрови. Тези отрови имат пагубно деяние върху човешкото тяло даже при ниски концентрации и са устойчиви на шупване.

Представителите на ръководещия хайлайф на Тикал са имали достъп до нечистите резервоари. Това може би се е отразило неподходящо върху способността им да управляват града. Известно е, че хроничното живачно отравяне е обвързвано с метаболитен синдром, а Тъмното слънце - един от владетелите на града, страдал от тежко затлъстяване.

Тъй като силата на маите зависи от способността да се обезпечи достъп до чиста вода, престижът на водачите на Тикал може би е потърпевш съществено, пишат създателите на изследването. Същият сюжет най-вероятно се е разиграл и в други центрове на цивилизацията на маите.

Изследването е оповестено в Scientific Reports

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР